Control de plagues

Amb l’arribada del bon temps abunden els paràsits externs com puces i paparres, a més dels perills per a la teva mascota com el mosquit Phlebotomus que transmet la leishmaniosi o l’eruga processionària del pi.

L’eruga processionària del pi, una amenaça per als nostres gossos.

L’eruga processionària de pi (Thaumetopoea pityocampa) és la plaga més important que afecta les pinedes mediterrànies, però també ataca cedres i avets.

Entre els mesos de febrer i abril, amb l’arribada de la primavera, apareixen les erugues processionàries o erugues del pi, un perill tant per a persones com per als animals, sobretot els gossos, ja que estan cobertes de pèls urticants tòxics que es desprenen i suren en l’aire, provocant reaccions al·lèrgiques i urticària, molt perillosos per a les nostres mascotes.

En teoria, cal anar amb compte entre febrer i abril però la veritat és que a causa del canvi climàtic l’època de processionària es va ampliant en el temps, cada vegada apareixen abans, fins i tot al desembre. I cada vegada són a més llocs, és fàcil veure-les als parcs i jardins.

OK_oruga_procesionaria

Si el gos s’acosta directament al cuc o als rastres que deixa aquest pel camí, pot produir-li lesions a la boca, la llengua, les genives i al paladar. Els pèls es claven a la pell alliberant una toxina molt perillosa (la Thaumatopina).

L’eruga produeix diverses lesions en els gossos. El quadre té bastant a veure amb un xoc al·lèrgic. S’inflama la llengua, la boca, l’esòfag i l’estómac. Arribat un punt, el gos no pot respirar i mor. En la major part dels casos, no succeeix perquè intervé un veterinari, però la llengua dels animals que hagin xuclat una eruga es necrosa. Alguns perden gairebé tot l’òrgan.

OK_oruga_procesionaria_2

Com és el cicle vital de la processionària? Les papallones de processionària apareixen a l’estiu, es reprodueixen i la femella posa ous en les fulles dels arbres. Les erugues neixen als 30-40 dies de la posada, entre mitjans de setembre i d’octubre, i per passar els mesos de fred construeixen nius de seda per refugiar-se. En acabar l’hivern i amb l’arribada de la primavera, entre febrer i abril, les erugues baixen a terra formant una fila com una processó, d’aquí el seu nom, processionària. En la fase final del seu desenvolupament crisaliden dins d’un capoll i a l’estiu sorgeixen les papallones donant lloc a un nou cicle.

Com saber si el teu gos ha estat en contacte amb una processionària? Estarà tractant de gratar la boca perquè li farà mal. Es mostrarà nerviós, inquiet.

Els símptomes més visibles són la inflamació de la llengua i fins i tot del cap.

Pot tenir febre, també pot ser que tingui problemes per tancar la boca.

Què fer? Pots rentar-li la boca amb aigua tèbia però el més important és anar ràpidament al veterinari perquè puguin donar al teu gos un tractament amb corticoides d’acció ràpida.

El resultat pot ser des de la necrosi de part de la llengua a la mort: si la infecció arriba a la laringe pot morir-se per asfíxia.

Com evitar aquest perill? Si tens jardí o zona boscosa amb pins, els components per acabar amb aquesta plaga són:

  • El diflubenzuron – un insecticida inhibidors del creixement.
  • Cipermetrina o deltametrin – insecticides convencionals.

Utilitzarem un component o un altre depenent del cicle vital de l’eruga processionària.

Insecticides inhibidors del creixement

Aquests insecticides, també anomenats insecticides bioracionals, pertorben algun procés elemental dels insectes, per exemple, la interrupció de la muda de les erugues. S’estan fent servir bastant per tractar masses forestals de pins, més fins i tot que el Bacillus.

Són respectuosos amb el medi ambient.

L’empleat per Processionària és el diflubenzuron, com el Larvivex Complex.

Té una gran eficàcia en aplicacions molt primerenques, en fase d’ou o eruga inicial; més tard, no va tan bé i les erugues crescudes ja hauran produït danys. Per tant, triar el moment per al tractament és fonamental amb el Diflubenzuron.

Insecticides químics convencionals

Serveixen per Processionària del pi aquells que contenen piretroides com a matèria activa la Cipermetrina.

  • Dipacxon Plus amb Cipermetrina.
  • Dipacxon 39 amb Cipermetrina.
  • Arpon G amb Cipermetrina.

El tractament químic de les bosses es porta a terme mitjançant la polvorització directa amb l’insecticida.

Es tracta en qualsevol moment al llarg de l’hivern. Millor quan les erugues són joves i se situen en les zones baixes de les copes i són més sensibles al producte. Mullar bé les bosses.

Tractant-ho al febrer-març les erugues ja estan formades, i és el moment d’impedir que les erugues baixin a terra.